Ogólne pytaniaZmiana klima manualna na klimatronik

Online
martino901
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 sty 2017, o 23:00
imie: Marcin
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Cosmo
Województwo: Śląskie

Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: martino901 » 5 sty 2017, o 23:16

Witam
Chciałbym zapytać co jest potrzebne do zmiany klimatyzacji z manualnej na klimatronik? chodzi o listę elementów które należy wymienić dodać przeszukałem forum oraz internet ale nigdzie nie znalazłem dokładnych informacji może ktoś zna również przybliżony koszt takiej operacji? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam ;)



Online
Wigo48
Forumowicz
Posty: 17
Rejestracja: 19 cze 2016, o 12:21
imie: Wiesław
Silnik: Z16XEP
KM: 105
Województwo: Łódzkie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: Wigo48 » 6 sty 2017, o 11:11

Moim zdaniem nie ma sensu zmiany, ponieważ manualna jest o wiele mniej problematyczna. Jeżdżę ponad 2 lata z manualną i bardzo sobie chwalę łatwość obsługi. Jak potrzeba zmienić temp wystarczy jeden ruch gałką i sprawa załatwiona bez ingerencji w komputer. W razie awarii też czym prościej tym lepiej.

Awatar użytkownika
Flora
Forumowicz
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2016, o 09:39
imie: Marcin
Silnik: Z19DTH
Wyposażenie: Sport
KM: 150
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: Flora » 6 sty 2017, o 12:41

Przy automacie jest to również jeden ruch gałką. W obu przypadkach jest sterowanie elektroniczne, więc różnica w skomplikowaniu znikoma.
Komfort automatu jest znacznie większy, ponieważ po tym jednym ruchu gałką zmieni się nie tylko temperatura, ale zależnie od potrzeb kierunek i natężenie nawiewu.

Żeby zrobić wymianę trzeba zmienić Panel sterowania i dołożyć czujnik nasłonecznienia.

Online
Awatar użytkownika
michal
Forumowicz
Posty: 627
Rejestracja: 5 mar 2012, o 16:20
imie: michal
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Elegance
KM: 125+sport+lpg
Województwo: Łódzkie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: michal » 6 sty 2017, o 12:45

Panel,czujnik na desce i juz mamy klimatronik?

Online
martino901
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 sty 2017, o 23:00
imie: Marcin
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Cosmo
Województwo: Śląskie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: martino901 » 6 sty 2017, o 16:03

Czyli tylko te 2 elementy wystarczy dołożyć aby mieć klimatronik? A wyświetlacz?

Online
Awatar użytkownika
michal
Forumowicz
Posty: 627
Rejestracja: 5 mar 2012, o 16:20
imie: michal
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Elegance
KM: 125+sport+lpg
Województwo: Łódzkie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: michal » 6 sty 2017, o 16:16

Gyświetlacz GID lub CID. Pewnie masz Bid-a

Jednak jest sporo paprania z przeróbką. Moim zdaniem nie warto.

Online
martino901
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 5 sty 2017, o 23:00
imie: Marcin
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Cosmo
Województwo: Śląskie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: martino901 » 6 sty 2017, o 23:38

Wyświetlacz mam GID

zabel
Forumowicz
Posty: 57
Rejestracja: 6 paź 2016, o 09:53
imie: Filip
Silnik: Z20LER
Wyposażenie: OPC
KM: 250
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: zabel » 7 sty 2017, o 07:45

jeśli uda Ci się osiągnąć sukces podziel się bo także się przymierzam do tego


Wróć do „Ogólne pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: majuch11, michal, Wigo48 i 2 gości