Silnik i układ wydechowy1.7 cdti problem z odpalaniem

marek_makowski
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 5 mar 2015, o 17:36
imie: Marek
Silnik: Z17DTL
Wyposażenie: Elegance
KM: 80
Województwo: Podkarpackie

1.7 cdti problem z odpalaniem

Postautor: marek_makowski » 5 sty 2017, o 19:43

Witam, mam problem od 4 lat z moja astra. Mianowicie astra jezdzi, zadnych bledow, ale sa problemy z odpalaniem samochodu.

W okresie letnim przy temp. powyzej 10 stopni trzeba krecic dlugo (4-5 sek.) az astra odpali, po czym z wydechu wydostaje sie niespalona mieszanka paliwowa (bialy dym). Kiedy sie silnik nagrzeje to pozniej odpala od kopa. Ale jak postoi przykladowo 8 godz i znowu proboje odpalic to dalej kreci dlugo rozrusznik.

W okresie zimowym przy temp. ponizej 10 stopni odpala niemalze od kopa. I po nagrzaniu sie silnika odpala od kopa oraz po postoju przykladowo 8 godz. kiedy silnik ostygnie - odpala rowniez od kopa. Swiece grzeja u mnie dopiero od -5 stopni wiec one nie pomagaja w rozruchu powyzej tej temp.

Problemem jest tez to (zarowno w okresie zimowym i letnim) ze jak odpale astre i przejade pare kilometrow (silnik sie nie nagrzeje dobrze) po czym zgasze auto i ponownie sprobuje odpalic to dalej dlugo kreci rozrusznikiem (4-5 sek.).

Prawie 5 lat borykam sie z tym problemem i nikt do dzis nie wie czemu tak sie dzieje. Moze jakis czujnik, sensor temp. powietrza, cieczy, albo polozenia walkow. Nie wiem. Ktos moze dzis spotkal sie z podobnym problemem??



Wróć do „Silnik i układ wydechowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości