WnętrzeNiedziałający tempomat.


Forum rules
RobertMTT
Forumowicz
Posts: 55
Joined: 9 May 2016, o 14:40
Imie: Robert
Silnik: Z17DTH
KM: 100
Województwo: Łódzkie

Niedziałający tempomat.

Postby RobertMTT » 15 Dec 2016, o 22:35

Witam wszystkich.
Posiadam astrę h która jest wyposażona w tempomat.
Zdjąłem osłony przy kierownicy i sprawdziłem manetkę.
Trzymała się w całości na gwoździu i kleju.
Dziś ją wymieniłem a tempomat dalej nie działa.
Co może być przyczyną?
Dodam że nie odbijają mi też kierunki oraz nie działa klakson.

User avatar
Flora
Forumowicz
Posts: 230
Joined: 18 Aug 2016, o 09:39
Imie: Marcin
Silnik: Z19DTH
KM: 150
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Location: Bydgoszcz

Re: Niedziałający tempomat.

Postby Flora » 16 Dec 2016, o 01:10

Działał ten tempomat wcześniej?
Sprawdzałeś błędy w CIMie?
Masz skalibrowany sensor kąta skrętu?
Klakson działa po wyłączeniu/przyciemnieniu podświetlenia?
Działają rolki na kierownicy?

RobertMTT
Forumowicz
Posts: 55
Joined: 9 May 2016, o 14:40
Imie: Robert
Silnik: Z17DTH
KM: 100
Województwo: Łódzkie

Re: Niedziałający tempomat.

Postby RobertMTT » 16 Dec 2016, o 07:57

Wcześniej tempomat nie działał, myślałem, że to wina manetki lecz nie pomogło.
Nie posiadam op-coma ani nic podobnego do czytania błędów.
Klakson nie działa ani na włączonych ani na wyłączonych a rolki też nie są w pełni sprawne.

User avatar
Flora
Forumowicz
Posts: 230
Joined: 18 Aug 2016, o 09:39
Imie: Marcin
Silnik: Z19DTH
KM: 150
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Location: Bydgoszcz

Re: Niedziałający tempomat.

Postby Flora » 16 Dec 2016, o 09:08

Na Twoim miejscu zacząłbym się zastanawiać nad próbą reanimacji CIMa, bo pewnie to z nim będzie problem.
Poszukaj w okolicy kogoś z interfejsem (OP-COM, nie ELM327), kto sprawdzi Ci błędy w CIMie.

RobertMTT
Forumowicz
Posts: 55
Joined: 9 May 2016, o 14:40
Imie: Robert
Silnik: Z17DTH
KM: 100
Województwo: Łódzkie

Re: Niedziałający tempomat.

Postby RobertMTT » 16 Dec 2016, o 11:43

Niestety żaden mechanik nie ma tu op-coma.
Muszę szukać gdzieś dalej.
Można takiej naprawy dokonać samemu?
Czy może być to sama taśma?

User avatar
Flora
Forumowicz
Posts: 230
Joined: 18 Aug 2016, o 09:39
Imie: Marcin
Silnik: Z19DTH
KM: 150
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Location: Bydgoszcz

Re: Niedziałający tempomat.

Postby Flora » 16 Dec 2016, o 12:21

Bardzo często pomaga poprawienie styków wewnątrz modułu przez lutowanie złącz, które są połączone z płytką jedynie mechanicznie. Pomaga też poprawienie masy doprowadzonej do modułu. W skrajnych przypadkach może być konieczne przeprogramowanie, a nawet wymiana modułu.

asmo
Forumowicz
Posts: 31
Joined: 1 Jan 2017, o 19:48
Imie: Marcin
Silnik: Z18XER
KM: 140
Województwo: Dolnośląskie

Re: Niedziałający tempomat.

Postby asmo » 2 Jan 2017, o 14:34

Rozumiem że wiesz że tempomat działa powyżej 30 km/h i żeby go włączyć musisz choć raz nacisnąć hamulec to teraz zrob tak że przed włączeniem tempomatu podnieś bogą na maxa do góry pedał sprzęgła jak nie włączy się to ta sama czynność z hamulcem a jak nie to oba generalnie często problem jest w czujnikach na pedałach (jak kolwiek by to nie brzmiało) :) ps na weekend będe w okolicach opoczna mogę zabrać op coma i możesz podjechać